dilluns, 20 d’agost del 2018

Les reines del carrer Major : Orenetes i falzies 4


L’Aseret quan passa pel Carrer Major, cerca amb la mirada els nius d’oreneta. En compta un, dos, tres. Recorda, enyorada , quan les orenetes i les falzies, n’eren les reines. Sempre havia tingut feinada a distingir-les. De petita el tiet Pepet li deia “ Fixa’t en les ales, les falzies les tenen llargues i no poden parar a terra”.
Quan va arribar a Perafita, d’això ja fa més de quaranta anys es meravellava de la quantitat de nius del Carrer Major, sobretot des de Cal Xicarol fins a Cal Xères. Només superat a Estremoz del Portugal fronterer amb Extremadura, on va al·lucinar en veure els nius apilats l’un sobre l’altre fent pisos, aprofitant el recer d’unes barbacanes ben xiques. I ara al Carrer Major, només un, dos o tres nius, perquè  les reines del Carrer Major s’escolen per finestres obertes de cases solitàries i cerquen fer-s’hi el niu al dalt més alt, amb l’ai al cor sempre.
La nostra bruixa, reflexionant-hi, pensa que si les orenetes se’n van del Carrer Major, no és ben bé per manca de lloc per fer-s’hi el niu, no. Se’n van de tristesa. Elles que són sociables de mena, necessiten viure amb gent. Són les reines de carrers amb canalla, d’homes i de dones que hi transiten, s’hi aturen, parlen i hi viuen. Al nostre carrer Major poques reines volant i pocs reietons jugant, en canvi de cases buides , un pilot!
Un altre problema, o ben mirat dos : Cada vegada menys orenetes i un poble que se’ns despobla.
Caldrà fer una altra crida? L’Aseret no en té cap dubte. Compta amb uns amics i aliats que en saben molt.

-Amb vosaltres hi pot comptar? La voleu ajudar a resoldre aquests problemes?
Dieu-hi la vostra i escriviu a l’Aseret:
-Què podem fer per ajudar les orenetes a tornar cada primavera?
-Com podem cuidar-les?
Si no volem que el poble de Perafita perdi més població, com podríem engrescar les famílies per quedar-s’hi a viure?

                   Fi d'aquesta història, però amb ganes de viure més aventures.




2 comentaris:

  1. Ui les orenetes marxen perquè estan tristes...És una pena que els pobles es vagin quedant amb un munt de cases buides. Potser s'hauria de fer una campanya perquè la gent s'enamori d'aquests pobles que són un lloc de calma i tranquil·litat i aleshores els carrers es tornaran a omplir de mainada i també d'orenetes que ara seran molt felices fent volades per participar amb el jocs infantils...A veure Aseret, tu fes propaganda de la coca tan bona que feu a Perafita!!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veus, bona pensada, M.Roser! Propaganda de la coca de Perafita! De fet, ja porta gent de pas. També hi ha un esplet de quitxalla petita, però el problema són les cases grans i velles del mig del poble.
      De totes maneres, la coca i el bon pa, són un bon reclam!

      Elimina